čtvrtek 20. května 2010

Plži

Hězdy jsou krásné a zajímavé, alé člověk si stejně pamatuje více věci, nad kterými zůstavá rozum stát.

Například věděliste, že hadi mají dva penisy?!


Ne? Ja taky ne. Prý ale používají vždy jen jeden podle toho, na které straně samička je.
Teď bych potřebovala jakési tlačítko delete, které by vymazalo představu kopulujících hadů z mé hlavy.

Totéž se dá říct o obrázcích, které nám ten den ukazovali. Všechny na téma jedy a uštknutí hadem.

Nic pěkného to nebylo. Probrali jsme všechny 4 druhy jedů, které hadi mají v repertoáru a jak působí na oběť. Taky jsme probrali hadí tesáky a kde má který druh kanálky na jed. Nezapomněli jsme ani na plivací hady a než byl konec hodiny, tak jsem měla velkou chuť utéct.

Pokud jde o antisera, tak prosím vás zapoměňte na to. Šance, že vás to serum nezabije je 1:10. Antiresum se vyrábí tím, že hadí jed píchnou koni, ten vyrobí protilátky a ty jsou z jeho krve pak extrahovány. Kdo ale ví jestli budou fungovat? Je to přece jen koní krev.

Navíc tyto antiséra musí být čerstvá a uchovávána v pečlivě kontrolované teplotě. Žádná safari lodge ale není na nic takového stavěná a tak se raději nechte prevézt do nemocnice, kde minimalizují vedlejší účinky jedu dokud se sám nevstřebá.

Abysme mu všichni neutekli kořenil nám lektor peřdnášku příhodama, jako například o tom jak britští kolonialiste chtěli chytit zelenou mambu a 7 černochů muselo umřít, než ji vyštourali z termitiště, kde si chuderka malá dávala šlofíka.

Taky nám vysvětlil, že 30mg jedu zmije útočné zvládne hravě zabít 500 ovcí. Zřejmě mají zmije těhle jedovatých proteinu habakůk, ponevač jeden její kusanec jich obsahuje 600mg. Když už, tak pořádně.


Na závěr aby nás před spaním uklidnil nám vykládal o želvách.

Věděli jste například, že jak hadi, tak i želvy vajíčka nemají chromozom pohlaví. Jestli se z vajíčka narodí sameček nebo samička rozhodne teplota při líhnutí.
U hadů čím chladněji je, tím více se líhne samečku. U želv je tomu naopak.

Prý jakási cizokrajná rostlina, zanešená do Kruger parku ptáky, způsobila svým rychlým růstem a stinnými listy, téměř vyhynutí jednoho druhu hadů. V místech kde se tahle rostlina roztorstla se totiž rok po roce rodili jen samí samečci.

Želvy vesměs kladou vajíčka do písku a ty nahoře, blíže sluničku, budou samečci a ty hlouběji v chladnu budou samičky.

Co se týče želv. Jedno varovaní. Nikdy nezvedejte želvu ze země. Snad jen na začátku jara. Každá želva ma vodový vak, do kterého si hromadí vodu na zimu. Když je ale ve stresu, vypustí tu vodu do krunýře a na zimu, kdy je sucho, ji pak nic nezbude. To znamená, že takto zvednutá želvička je s podstatě mrtvá.

Žádné komentáře: