čtvrtek 20. května 2010

Hvězdy

Včera byla přednáška o astronomii, takže se dneska potýkám s pocitem méněcennosti a rezignace.

Obrázky z Hubblova teleskopu mě úplně dodělali. Zvláště ten nejslavnější „Pillars of creation“.

V podstatě jde jen o prach a plyny nazvaný „Eagle Nebula“ vzdálených asi 7000 světelných let od Země. Podle toho co nám říkali, tak z každého toho prstíku (na těch sloupech jsou vidět malé prstíky) se časem odpojí časem kus ve tvaru „vajíčka“, ze které se zrodí nová galaxie s novými hvězdami, velikosti přinejměnším naší sluneční soustavy.

Nic méně Hubble jde brzy do důchodu a loňská oprava byla jeho poslední. Plánuje se, že jej přivezou zpět na Zem a vystaví.

V červnu 2014 Hubble nahradí zbrusu nový teleskop nazvaný James Webb.

Kromě spousty technických vychytávek, jako třeba 2x tak velké zrcadlo, jeho největší výhoda bude umístění na bodu Langerově bodu 2.

(bod v soustavě dvou těles [slunce a země], v němž se vyrovnávají gravitační a odstředivé síly soustavy tak, že malé těleso umístěné do tohoto bodu nemění vůči soustavě svou polohu a zachovává od obou soustav konstantní vzdálenost)

Tím pádem bude od Země 4x dále než měsíc. Mnohem, mnohem dále než je Hubble, proto se očekává, že budeme mít možnost nahlídnout do míst o kterých se nikomu ani nesní.

Jelikož bude Webb dělat infra - červené snímky, počítá se, že se dozvíme více o tom jak vznikají planety a tím pádem i o velkém třesku.

Žádné komentáře: