neděle 21. října 2007

Mezinárodní faux pas - "Go Bokke, Go!"

Včera večer hráli jihoafričtí Springboks proti Anglii o první a druhé místo ve světovém poháru v rugby. Celý národ se oblíkl do žlutozelené a všude vlály národní vlajky. V životě jsem neviděla tolik národní hrdosti.

Jak všichni víte, vyhráli jsme. Hurá!!!! Poslední minutu zápasu, kdy už všichni věděli, že to máme v kapse, zpíval celý stadion, a my všichni v baru, s ním Nkosi Sikelel' iAfrika" ("Bůh žehnej Africe"). Narozdíl od toho jak my vnímame naší hymnu, tahle hymna napsaná v xhosa jazyce je zpívaná vždycky s velkou láskou a hrdostí. Je to určitě nejpopulárnější "písnička" ve zdejším .

To že jsme vyhráli je pro afričany obrovské. Zrovna v této těžké době, potřebují jako sůl povzbudit. Blíží se prezidentské volby a bohužel žádný další Nelson Mandela není na obzoru. Zatím to vypadá, že po prezidentu Tabo Mbeki nastoupí nějaký mizera jako třeba Jacob Zuma. Ale o něm jindy.

Afrika miluje svoje dva po-apartheidské prezidenty Mandelu a Mbekiho. Oba byli včera v Paříži a v dresu Springboks pořádně fandili. Po předání poháru, zvedli Springboks Mbekiho, který držel pohár, na ramena a nesli ho přes celý stadión!

Bohužel před tím se anglie dopustila obrovského faux pas. Při medajlové ceremonii stáli v řadě a gratulovali hráčům /v tomto pořadí/ prezident Francie Nicolas Sarkozy, ministerský předseda anglie Gordon Brown a prezident JAR Tabo Mbeki. První dostali medajle angličané a jak se tak šinuli sklesle v řadě za sebou a třásli si rukama s pohlaváry, řada z nich si hanebně nevšimala natažené ruky jediné osoby černé pleti. Tak se stalo, že citlivé černé obyvatelstvo afriky se spavedlivě namíchlo, že angličani nemají respekt pro jejich prezidenta a žádají, aby se mužstvo anglie veřejně omluvilo. Příšerná ostuda.



Ps: Springbok, nebo taky afrikánsky springbokke - zkráceně bokke, je africká gazela.


Zkoušela jsem na you tube najít nějakou pěknou verzi Nkosi Sikelel iAfrika http://www.youtube.com/watch?v=N5tP7IkkwYI a taky Shosholozy http://en.wikipedia.org/wiki/Shosholoza, což je populární lidová písnička, kterou si tu lidi rádi prozpěvují. Našla jsem tohle. Překvapivě věrný obrázek toho jak to dopadne, když se sejde pár lidí co si chce zazpívat, jen si místo veletrhu představte třeba autobusovou zastávku. http://www.youtube.com/watch?v=54GPDtMCHBw

Žádné komentáře: