pátek 12. října 2007

Je málo elektřiny - musíte šetřit!

Nová horečka v JAR se teď točí okolo elektřiny. Tuhle zveřejnili údaj o tom, že elektřinu nám opět pustí, až se nám podaří ušetřit 3o% běžné spotřeby. Nevím jak si to kdo bere k srdci, ale už přes dva týdny se nám pravidelně stává, že přes odpoledne vypnou na pár hodin proud. A to nejen v domácnostech, ale i v kancelařích a ve fabrikách. A aby nám to ještě zpestřili, tyhle ty výpadky jsou neohlášené, lokální a nikdo nikdy neví, jestli elektřina poběží za hodinu nebo za 10 hodin. To aby nebyla nuda :))

Minulý týden jsem vám psala o té velké bouřce co se k nám blížila. Všechny rádia hlasila, že na Johannesburg míří obrovská bouřka se silnými větry a že bude lepší, když se na to patřičně připravíme. Okolo oběda se hysterie začla stupňovat a zprávy se začly šířit emailem a smskami. Tentokrát už nás nabádali abychom se dostali domů před 16,00 hodinou, neboť pak se "nebe protrhne". Všichni- školy, nemocnice, obchody, kancelaře, fabriky - zavřeli dřív, aby se lidi mohli dostat domů včas. Na ulicích propukla panika, jako po té co v rádiu odvysílali Orwelovu hru o útoků marťanů. Auta se pro zácpy nemohla pohnout a všichni byli vyděšeni dalšími a barvitějšími zprávami.

Co to budu dále popisovat. I my jsme se doma opevnili a s hrnek čaje jsme sledovali oblohu. Všude bylo černo a v dálce se hřmělo. Přešla 16,00 hodina a furt nic. V 19,00 se docela normálně rozpršelo, přišly nějaké ty hromy blesky - docela průměrné, a v 21,00 bylo po všem.
Žádná velká bouřka a větry se nekonali.

Na druhý den se začlo všetřovat kde se stala chyba. Jenže tady jsme v africe a pokud tu přece jen začnou něco vyšetřovat, buďte si jistí, že nic nového nezjí.

Pokud někdy v budoucnu, přece jen na Johannesburg přijde nějaká ta obr-bouřka, nevím, nevím jestli tomu bude někdo věřit.

Žádné komentáře: