středa 16. února 2011

Rybicky a netopyri

Ze tady bude rybicek do aleluja jsem tak trochu cekali, zvlast Ian, ktery se dva mesice brouzdal po webu a kontroloval jestli sjme vybrali ten spravny resort. Jeden z hlavnich duvodu proc jsme prijeli sem bylo, ze na netu o tomhle miste psali, ze snorchlovani je tu lepsi nez kde jinde na svete a ze dokonce predci i kdejake potapeni.

A maji pravdu. Kdekoliv na plazi, treba jen dva metry od zacatku vody si tu pohodlne plavou rybicky vsech moznych barev a tvaru. Koraly zacinaji rust uz okolo 5 metru od zacatku vody a koralove zahrady jsou jen asi 10m od zacatku vody. Takze vidite, ze to neni pro nikoho daleko. I male sprtolata v oranzovych zachranych vestickach se nachavaji unaset linym proudem, ktery tu okolo ostrova proudi a cuci pres brylky na houfy barevnych rybicek a prehrsli koralu.

Koralove zahrady se tahnou nekolik metru do sirky smerem ven do more a na druhe strane od ostrova se pak jako kopce volne snaseji do hloubky. Nektere svahy jsou az desitky metru dlouhe.

Kazdopadne biziliony malych i velkych rybek se tu nerusene placati a casto si vas se zajmem prohlidnou, kdyz se nad nima nebo i mezi nima nadnasite. Tezko bych popisovala jejich roztodivne tvrary, ale muzu aspon prirovnat par druhu z tech nekolika tisicek co jich tu zije. Vcera jsem plavali v houfu asi stovek rybicek podobnym neonkam, ktere byly velke asi jako makrely. Taky tu plavou hejna skalaru vetsich nez dlan s prsty, claun rybicky „Nemo“ se tu schovavaji v vlasatych sasankach a pak je tu spousta jinych uzasnych barevnych kreacich, ktere se musi videt a nejdou popsat.

Psali nam v brozurce, ze mistni koralovy utes je druhym nejvetsim ekosystemem na planete po destovych pralesech. My toho videli uz hodne a stejne si myslime, ze jsme videli tak akorat petinu z toho co je tu k videni.

Zkousela jsem na netu sehnat nejake obrazky, ale neni to vubec ono. Jak treba popsat moment, kdy k vam ze predu priplave houf rybicek s dlouhum nosem a zvedave vam ploutvickama primo pred brylema a nosikem vam dlubou do bryli. Nebo kdyz jsme z niceho nic obklopeni tisicem stribrnych supanych telicek, ktere se kolem vas shlukli ze tri smeru (zleva, zprva a ze zdola) a ve vterine jsou zase vsechny pryc?

Taky jsme obdivovali obrovske skeble, co meli vnitrky prekrasne jedovate fialove, nebo ryby jezatky, co se jim bodlinky naprimily, kdyz se citili v ohrozeni a taky zelvicky.

Zdejsi resort dostal koncesi na rehabilitaci zelvicek a tak je obcas jedou sesbirat na prilehle neobydlene ostrovy, kam chodi velke zelvy klast a vychovavaji je do dvou let.

V soucasne chvili maji asi 250 az 300 zelvicek velikosti palce a asi 50 jednorocek, ktere se chystaji brzy vypustit.

jednorocky

Jeste me napadla jedna vesela histroka. Pry se jim tu obcas stava, ze jim proud odnese nejakeho turistu. Jsou to vetisnou turisti co neumi plavat a nechavaji se nadnaset nad koraly a zapomenou se. i jsou pak zachyseni v siti na konci ostrova a hotelovi zamestnanci je pak vylovi : )

Pravda je, ze nikde nad koraly neni vice nez do pasu vody, takze se nedivim, ze se i neplavec pusti do tak stupidniho projektu.

Krome uzasnych rybicek je tu na ostove docela hodne ptactva a hlavne ovocni netopyri. Jsou velici asi jako vrany a nadherne chlupati. Lesknou se na slunicku zabaleni do kokonu a odpoledne okolo 14:00 se vydavaji na lov bobuli. Okolo 10 vecer uz zase spi a rano se jdou opet nekam nadlabnout.

Žádné komentáře: