čtvrtek 31. července 2008

Zluta karta

Od meho prijezdu uplynulo uz hodne dni, ale nemuzu zapomenout na to jak jsem z pocatku „trpela“ tim, ze jsem nevlastnila zadnou kartu. Napriklad zadna telefonni spolecnost mi nechtela prodat telefon, ponevac jsem mela jen turisticke vizum, zadny ucet za vodu nebo plyn, kterym bych prokazala, ze mohu platit ucty, zadny vyplatni pasek a ani jednu jedinou platebni kartu pro mistni obchody. Tim myslim, karty vydavane obchodnimy domy, ktere opravnuji nakupovat jen v tom danem obchodu. Napriklad Woolworths (Tesco) vyda karty vsem clenum rodiny a mesicne si stahne z uctu tolik, kolik rodinka utratila. Vsichni vime jak tyhle „karty misto penez“ funguji na zakazniky. Vsichni utraci jako divi!
Dnes mam nastradanych karet do aleluja. Mam kartu do kina, kartu na benzin, kartu do fitka, kartu do knihovny, kartu golfoveho klubu, kartu ze zahradnickeho centra, kartu k reznikovi no a samozrejme karty z obchodu clicks (drogerie), woolworths (jidlo), edgars (obleceni) a exclusive books (knizky). Pripoctete ridicak, pas, kreditni a debitni platebni kartu, kartu pojistence a najednou se vam do peneznky uz nevejde vubec nic.
Jste sice v bezpeci, ponevac nenosite u sebe vice nez je potreba na zaplaceni parkovani, ale tech karet uz je opravdu trochu moc.
Pred chvili jsem vyfasovala zbrusu novou kartu – ockovaci zlutou kartu. Pristi mesic se chystame do Tanzanie a je treba se prozretelne chranit. Ian a ja jsme dneska nastoupili pred sestru Maragret, ktera vyzbrojena 10 injekcemi nam kazdnemu pichla injekci proti zlute horecce, zloutence A, tetanu, obrne a jak se tady rika „for good measures“ – navdavkem, jeste do zadecku injekci vitaminu B.
A za odmenu jsem si mohla odnest svoji novou, zlute se skvouci, ockovaci karticku. Neni to parada?!!!

Žádné komentáře: