úterý 30. listopadu 2010

(pod) Vodni machinace

Od ledna letosniho roku si pilne dopisuju s vodnim uradem v JNB. Nevim jestli slovo dopisuji je nejvhodnejsi, ponevac se mi od nich nedostalo jine odpovedi nez dvou dopisu zvanych “Final Demand”, kde nam hrozi, ze kdyz nezaplatime R12 977, tak nas odpoji.

Pribeh je to celkem kratky, ale jak se zda tak pro urady naprosto nesrozumitelny.

V prosinci lonskeho roku nam prisla celkem vysoka faktura za odber 113 kl vody, kterou jsme pokorne zaplatili. V lednu uz byla konzumace vody 357 kl, coz nam bylo divne a tak jsme jim zavolali, ze mame neco s merakem a at si to prijdou zkontrolovat.

Prisli, zjistili, ze je nekde dira, nechali me podepsat papir a odesli.

Diru jsme nechali zpravit a ocekavali jsme, ze se nam ozvou stran vyuctovani.

A taky ze jo, v unoru nam prisla faktura na takzvany "odhad" za odber 221kl vody. Evidentne si mysleli, ze tolik je nase prumerna spotreba vody podle predchozich dvou faktur.

Ani v breznu se nenamahli prijit si precist merak a opet nam poslali fakturu na dalsich 221kl odebrane vody.

To uz nam bylo divne, tak jsme jim zacli volat a psat a bylo nam receno, ze musime pockat tri mesice, nez si udelaji novy prumer a zpetne nam poslou vyuctovani.

Dal jsme neplatili a cekali jsme, co nam poslou.

V kvetnu mi pri jedne z mych sondovacich telefonni konverzaci rekli, ze mame v krabici s merakem vodu, kterou reportoval jejich zamestananec, a ze to budou muset opravit a zacit s merenim na novo.

Circus!!!

Pak nam zacli chodit tyhle ty final demand (posledni upominky) a vcera vecer okolo 18:30, kdy jsme se chystala odvezt Iana na letiste, si prihasili dva tipci, ze nas prisli odpojit.

Fakt vtipne.

Takze jsem dneska jela do Braamfontein, coz je ctvrt, do ktere bily clovek nemel vkrocit pokud je mu zivot mily.

Pockala jsem si 3 hodiny ve fronte a pak se me ujala jakasi pani Martha. Vysvetlila jsme ji problem, ukazala faktury, korespondenci, nahlasila referencni cisla telefonatu a na ukazku dobre vule jsem zaplatila R 6 000, coz je polovina castky kterou po nas vyzaduji.

Martha si to vsechno s pramalym zajmem ofotila a poslala to vsechno nejake Lovey, ktera si to projde a da mi vedet.

Pro tentokrat pry nas zase pripoji s tim, ze se uvidi a prosetri co se vlastne deje.

Behem nasi diskuze jsme dosli na fakt, ze nase spotreba od brezna do dneska dela dohromady 362 kl. Podeleno 8 mesici to je zhruba 45kl na mesic.

Fakt nevim, co je na tom sloziteho? Nemusim byt raketovy inzenyr na to, abych si vsimla, ze uctovat 221kl mesicne jako odhad je krapitek prehnane???

Tuhle bylo v novinach, ze vodovodni urad v JNB pry “postrada” nebo “ztratilo” 200 bilionu Randu???

Ne ze by me to prekvapovalo u tak uzasne fungujici spolecnosti.

Jenze co s tim nadelam. Oni maji moc nas zahnat do kouta a kdyz si postavi hlavu, tak budem bez vody a jeste jim radi zaplatime cokoliv si vymysli.

Inu afrika.

Žádné komentáře: