neděle 27. prosince 2009

Jak se peče chleba

Špatně. Moc špatně.

Našla jsem v jednom časopise krásný 5ti stránkový popis jak upéct chleba podle sterého anglického receptu. Všechno bylo názorně vyfoceno a vysvětleno, tudíž jsem neviděla důvod proč to nezkusit.

Náročnost receptu tkvěla v přípravě kvásku. Ten se přiživoval a zrál po celých 9 dní. Teprve z takto zralého kvásku se pekl chleba.

Plán to byl vynikající. Z kvásku se vždy odebrala půlka na dva bochníky a nahradila se bílou moukou a vodou, aby se tak kvásek opět přiživil na příští den. S takovou jsme mohli mít čerstvý chleba každý den.

Něco se ale nepovedlo a můj geniální plán krachl na kvásku, který se rozhodl nespolupracovat. Celých 9 dní vypadal, že je v náramné kondici. Bublal si a nadouval se. Dokonce i krásně kvašeně voněl. Pak ale přišlo na pečení a kde nic tu nic. Těsto, pečlivě hnětené po celých 15 minut, přesně podle návodu, sedělo v ošatce plných 21 hodin a nezvedlo se ani o fous.

Co teď? Nevím kde se stala chyba, ale všechny ostatní pokusy dopadly stejně beznadějně.

I Britt se snažila. Marně. Kvásek selhal.

Žádné komentáře: