neděle 21. června 2009

vítězná bábovka

Před nějakým časem jsme se rozhodla vyzkoušek všechny recepty na čokoládové bábovky, které mi příjdou pod ruku.
Tenhle recept je prozatimní vítěz a i kdybych později našla lepší na tuhle bábovku nejde zapomenout.

Čokoládovo-pistáciová bábovka

Bábovka:

150g hořké čokolády (min 70% obsah kakaa)
150g cukr
150g pistáciových oříšků bez skořápek, rozemletých na moučku
150g másla, změklé pokojovou teplotou
6 velkých vajíček, bílky a žloutky zvlášť
Půl citrónu
Špetka soli
23cm kulatá formička na dorty s oddělitelným okrajem s klipovou sponou
(je potřeba ji vystlat alobalem, tak aby bábovková směs nevytekla, a potřít máslem)
Poleva:

150g hořké čokolády (min 70% obsah kakaa)
150ml smetany ke šlehání
Kapku výtažku z květů pomerančovníku - nepovinné
(lze nahradit vanilkovým extraktem)*
2-4 polívkové lžíce nahrubo nasekaných pistáciových ořechů

Nepovinné: lze podávat s malinami a smetanou

Postup:

Předehrát troubu na 190C.
Rozlamte čokoládu do misky a vložte ji do cedníku do hrnce nad vřící vodu. Vyhněte se jakémukoliv míchání nebo jiné manipulaci s čokoládou.
Mezitím rozemelte ořechy a 50g cukru. Smíchejte s máslem a přidejte dalších 50g cukru. Míchejte dokud nebude směs krémovité konzistence. Přidejte postupně žloutek po žloutku, přičemž každý pořádně zpracujte, než přidáte další.
Rozpuštěnou čokoládu nechte lehce vychladit a pomalu přimíchejte do směsi.
V jiné misce potřete vnitřek citrónem a ušlehejte v ní bílky se solí. Když se začnou tvořit na povrchu špičky, přidejte opatrně 50g cukru a ušlehejte do tuhé a lesklé konzistence.

Do ušlehané směsi přidejte vařečkovou porci čokoládové směsi a lehce vmíchejte stěrkou. Zbytek čokoládové směsi vmíchejte na třikrát.

Vlijte směs do připravené formy a pečte 20min. Pak snižte teplotu na 180C a pečte dalších 20-25min dokud je bábovka plně upečená. Když je bábovka upečená, bude se odlupovat od okrajů formy.

Po vytáhnutí z trouby, položte bábovku ve formě na rošt a nechte vychladnout na 15min. Bábovka trochu klesne.

Rozpusťte čokoládu pro polevu stejným způsobem a přidejte k čokoládě smetanu a extrakt z květů pomerančovníku nebo vanilky. Jakmile se čokoláda rozpustí smíchejte vše metličkou na šlehání, dokud směs nezhoustne natolik, aby se dala vylít na bábovku.
Pro manipulaci s polevou můžete použít stěrku namočenou v oleji. Buď můžete nechat polevu jen trochu stékat po okraji nebo můžete celý okraj pokrýt.

Posypte povrch rozsekanými ořechy. V tomto případě je méně více.

Nechte vychladnout a podávejte s malinami a smetanou, do které můžete vmíchat kapku extraktu.


*Vanilkový extrakt je vhodnější než vanilková esence.

1 komentář:

L řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.