neděle 9. září 2007

Africka kucharka

V nastalych vedrech jsme se vsichni z domecku presunuli na terasy. Nas vyhrivany bazen je velmi popularni mezi detmi nasich sousedu a znamych a tak se u nas od patku dvere netrhli.
Ian setrel pavuciny z jeho milovneho weber grilu a s pivkem v ruce a panskou skupinkou "radilu" se na zahradce oddavali jejich oblibenemu hobby. Grilovani steaku povysilo na precizni umeni, kde pul minuty muze pokazit cely obed!
Abych s takovou konkurenci udrela krok rozhodla jsem se otestovat co nejvice novych receptu z mych nedocenitelych kucharek. Kdo vi kolik na svete existuje receptu, urcite je jich vice nez si myslim, ale jako kazdy kdo vari vecer co vecer si casto lamu hlavu nad tim, jak vymyslet neco odlisneho od toho co jsem varila vcera, nebo minuly tyden...
A protoze jsem se tuhle bavila o tom, jak je treba predavat dal dobre recepty posilam vam jeden velice jednoduchy recept na vitecne brambory, jak je urcite jeste neznate.
Pocitam s tim, ze v CR se uz dneska daji koupit pochutinky jako sladke bambory a zazvor...

SLADKE BRAMBORY plo(to mi tady natukal Ian pres rameno, tak to tu musim nechat:)
pro 4-6 osob
4 stredne velke sladke brambory
koren zazvoru velikosti palce
120g mekkeho masla
30ml nasekane pazitky
duznina a stava z velkeho pomerance

1. Predehrat troubu na 190C (375F)
2. Omyt brambory a prichnout na dvou stranach vidlickou
3. Pect 40-60min na lehce namastenem plechu dokud slupka neni krupava a vnitrek mekky

4. Oloupat a nastrouhat zazvor a smichat s maslem (nejlip slanym) a pomerancem (klidne muzete pouzit mixer)
5. Pridejte nakrajenou pazitku, sul a pepr

6. Hotove brambory velkoryse nakrajete do vetsi misy a pokryjte pod nanosem maslove smesi.

Na par minut muzete necim priklopit, aby se maslo lepe roztopilo a vsaklo do brambor.

Mnam, mnam!!!

--------------------

Kdyz jsem tak premyslela nad temi recepty, tak me napadlo poslat vam jeste par supr jednoduchych receptu na vyborne grilovane kure.

Prvni vyborny trik co jsme se tu naucila je rozkrojit cele kure pres prsni krupku a rozevrit jej jako motylka na brutvan.

KURATKO SE ZELENINOU
pro 4-6 osob

1 cele kure rozkrojene na motylka
2 caj.lz. morske soli
2 caj.lz. soli
2 caj.lz. herbamare soli (sul + cerstvy pepr)

250g ostrouhane mrkve, nejlip baby mrkvicek
3 brambory, nakrajene na ctvrtky
250g zukiny, nakrajene 2cm kousky
250g na 2cm kostky nakrajeny butternut (hladka lahvovita zlutohneda zimni tykev s oranzovou duzninou http://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash )
250g zampiony nebo jine houby
2 cibule nakrajena na ctvrtky
500ml (2 hrnky) vrici vody

1. Predehrat troubu na 200C (400F)
2. Prosolte kure vsim z prvniho sloupku a vlozte do brutvanu kuzi smerem dolu na 30 min
3. Predvarte brambory v mikrovlnce na nejvyssi teplotu na 4min.
5. Otocte kure a do brutvanu nasypte vsechnu zeleninu krome hribku a vse opet prosolte
6. Pecte dalsich 30 min a pak pridejte vrici vodu a hribky
7. Po dalsich 30 min pecte a polivejte kure vzniklou stavou
8. Na zaver dochutte stavu a podavejte.

POMERANCOVE KURE S KUSKUS NADIVKOU
pro 4 osoby

1 cele kure /1.5kg /

nadivka:
125ml /pul hrnku/ uvareneho kuskusu
1/2 cervene cibule, jemne nakrajene
75g susenych merunek, jemne nakrajenych
30ml /2 pol.lz. / borovych orechu, oloupanych
1-2 pol.lz. nakrajene petrzelky
15 ml /1 pol.lz. / pomerancove stavy
2 caj. lz. soli

stava:
175-250ml cerstve vymackane stavy z pomerancu /vcetne duzniny/
sul a pepr
cervena paprika pro barvu

1. Predehrat troubu na 180C (375F)
2. Smichejte ingredience pro nadivku a poradne prosolte kure
3. Napechujte nadivku do kurete a otvor uzavrete paratky
4. Vlozte kure do mensi pecici nadoby a popeprete a posypte paprikou, podlejete stavou z pomerancu
5. Pecte dalsich 45 min a po celou dobu polivejte kure stavou
6. Po te kure otocte opet popeprete a pecte uplne stejne dalsich 45min


GRILOVANE KUR.PRSA S KUKURICI
pro 6-8 osob

8 kurecich prs
300g kukurice v plechovce
50ml susene rajcata, jemne nakrajene
1 cervena cibule, jemne nakrajena
20ml jemne nakrajny cerstvy koriandr
sul a koreni

1. Smichejte kukurici, rajcata, cibulku, koriandr, sul a koreni
2. Predehrat troubu na 220C (425F)
3. Nakrojte kazdy platek masa a naplnte smesi, spichnete paratkem
4. Posolte a popeprete a narychlo osmahnete na velmi horke panvicce s olivovym olejem (2min kazda strana)
5. Pecte neprikryte na plechu 20-25 min.

Žádné komentáře: