středa 16. února 2011

Trocha historie

Ian dneska vyrazil na celodenni potapeni. V okolo je pry k videni vzacna ryba manta rey a velrybi zralok. Oboji a navdavkem zelvy a delfiny mel Ian stesti videt.

Pry ackoliv je dive master varoval, ze na ryby nemaji sahat, ze jim privodi kozni infekci, tak nekteri debilove stejne neodolali a museli si sahnout. Pry tam byli i taci, co predplavali pred rybu a museli si ji vyfotit s bleskem asi ze vzdalenosti jednoho metru. Zvalst jeden nemec byl v tomhle neomaleny a docela to vsem ostatnim, co plavali spokojene v krouzku kolem hejna, pokazil.

Lidi jsou ruzni. Kdyz se pry o tom pak bavili na palube, tak si dive master postezoval, ze jsou i horsi turisti. Ze je kolikrat vidi slapat na koraly, ackoliv je zkazano na ne jen sahnout, natoz je zarucene nicit poslapanim.

Kdyz se Ian potapel ja sla na hodinu historie o Malych Divech.

Vedeli jste, ze cele MD maji 1192 ostruvku z nichz jen 200 je obydlenych. Tyto jsou rozdeleny do 26 atholu. Lily Beach je na Ari atolu, ktery je obklopen Indickym oceanem. Z druhe strany MD je Arabske more.

Hlavni mesto je Male, kde zije zhruba 2/3 obyvatel MD. Celkem je tu 300 000 maledivcanu, kteri zijou roztrouseni po malych ostruvcich. Na nekterych ostruvcich je jich treba 500 a na jinych jen 60.

Proto je tu treba tak spatne vzdelavani, jelikoz to nema pro vladu cenu zbudovat skolu na ostruvcich kde by bylo jen 5 zaku. Na druhou stranu jsou od sebe ostruvky tak vzdalene, ze treba 6 hodinova cesta na lodi do skoly a zpet byla pro male skolaky prilis financne narocna.

Totez plati pro nemocnice. Nejvetsi nemocnice je v Male. Ostani zbudovane nemocnice jsou jen male satelitni nemocnicky, co kde vam daji naplast a panadol od bolesti, ale nemaji tam ani rentgen. Kdyz je nekdo vazne nemocen, leti do Indie. Proto doufam. Ze mala to spokojene tech par dni jeste vydrzi a narodi se nam az v JARu a ne nekde v Dili.

V celych MD jsou jen 3 university – technicka, ucitelska a turisticka. Turismus je na MD nejdulezitejsim zdrojem penez, ackoliv jej zacali provozovat teprve od roku 1970.

Za poslednych 100 let se morska hladina okolo MD zvedla o 20 cm a jelikoz nejvyssi bod MD je jen 2.3 m na morskou hladinou, je pochopitelne pro mistni vlada odklada penize na zakoupeni pudy v australii, sri lance nebo v indii, aby mohla obyvatele MD presidlit jakmile bude potreba.

Dnesni vypocky rikaji, ze v roce 2100 se hladina more zvedne o dalsich 59cm, ale je znamy priklad z roku 1970 kdy hladina klesla o 30cm.

Vytah z wiki rika o prvni osidleni toto:

První osídlení proběhlo pravděpodobně 500 př. n. l. rybáři z Indie a Šrí Lanky, zmínky o Maledivách však pocházejí už z 2. stol. př. n .l. od arabských obchodníků, kteří se zde zastavovali na odpočinek.

Mezníkem je r. 1153, kdy panovník nařídil okamžitý přestup na islám. (pred tim tu byl budhismus a jeste pred tim prirodni kult slunce)

Před příchodem Portugalců v 16. stol., vládlo Maledivám celkem 6 sultánských dynastií. (panovnik si rikal kral slunce a mesice : ) Portugalská okupace v pravém slova smyslu trvala jen 15 let a je považována za jedinou opravdovou nadvládu.

Během staletí byly opakované pokusy o ovládnutí souostroví jak Portugalci, tak Indy , později také Holanďany. V 17. století proto akceptovaly Maledivy ochranu od Holanďanů, kteří tehdy vládli Srí Lance. V té době byla také uzavřena mírová smlouva s Francouzy a Brity, jež jim zaručovala ochranu a zároveň vnitřní autonomii.

Roku 1796 se staly britským protektorátem. V roce 1965 uznala Británie, která sehrála ve vývoji Malediv za uplynulých několik století významnou roli, souostroví za suverénní a nezávislý stát v čele s prezidentem a zbavila se tak odpovědnosti za jeho obranu.

V roce 1988 byla vyhlášena demokratickou republikou.

V prosinci roku 2004 byly MD zasazeny vlnou Tsunami. Nejvyssi vlny byly zhruba 5 metru vysoke. Sest ostrovu zmizelo uplne a zemrelo 108 lidi.

Nektere ostruvky jsou jeste dnes bez energie. K piti pouzivaji destovou vodu a konaji potrebu na plazi. Zivi se prevazne rybami a kokosem. Puda je tu prilis slana aby v ni neco rostlo, takze mistni flora se sklada prevazne ze dvou druhu palem a jednoho druhu keriku.

Jako prvni platidlo zde byly musle, ze kterymi obchodovali s Indii, pozdeji kokosove slupky, ze ktery se pletly provazy.

Do dnes nejsou na nekterych ostrovech telefony. Starsi generace nechce na svem zpusobu zivota nic menit. Proto asi nevysel navrh vlady prestehovat obyvatelstvo MD na jeden z nejvetsich ostrovu, kde by se zbudovala infrastruktura pro vzdelani a zdravotnictvi.

Ostruvky jsou mezi sebou hodne vzdalene a nekteri jejich obyvatele je za cely zivot neopustili. Ti co pracuji tady v resortu casto mluvi o tam jak na “jejich” atolu, nebo na “jejich” ostrove se deje to a to. Zda se ze tech par metru ctvrecnich a par kokosovych palem jsou skutecne celym “jejich” svetem.

Take vzhled a jazyk se ostrva od ostrova lisi. Maledivcina je smesi hindi, arabstiny, rustiny a portugalstiny.

Presto klobouk dolu pred jejich velkomyslnosti, ponevac jako pravi sunitci islamcane jsou ochotni nechat tu behat devcata v bikinach a servirovat nam hovezi. Vse tak jak si to turisti preji a s usmevem na rtech. Jsou skutecne do hloubi duse pohostinni a neda se jim vytknout, ze si za to nechaji zaplatit. Vzdyt co jineho maji? Za celou jejich historii se tu nevedla zadna valka a ochota a prizpusobivot je jim tu naprosto prirozena.

Ne kazda narodnost je toho schopna.

Žádné komentáře: